Как да почистим петната от дивана?

Как да почистим петната от дивана?

Как да почистим петната от дивана? Стратегиите за почистване на дивана варират, но най-общо казано, ще искате да избършете дивана с подходящ препарат за почистване на тапицерията на дивана. Съсредоточете се върху изтъркването на зацапаните зони, след което оставете зоната да изсъхне, преди да оцените успеха си в премахването на петното. Как да почистите успешно диван често се свежда до използването на правилния почистващ разтвор върху вашата конкретна тъкан на дивана. Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато почиствате всеки тип тъкан. 

Как да почистим петната от дивана?

За да научите как да почиствате мебелната тъкан, са необходими малко практика и търпение. Това, което работи най-добре за един диван от плат, може да не работи добре за друг. Така че, използвайте тези съвети следващия път, когато платненият ви диван изисква цялостно почистване, но не забравяйте да коригирате техниката си въз основа на цвета и конкретния тип плат. 

  • Изчеткайте дивана. Използвайте чиста бяла кърпа или твърда четка, за да разхлабите всичко, което е изсъхнало върху дивана. 
  • Нанесете сода бикарбонат. Поръсете сода за хляб върху целия диван. Оставете го за 20 минути до един час. След това вакуумирайте содата за хляб с приставка за четка. 
  • Направете си сам препарат за почистване на дивани. Докато содата за хляб се стегне, можете да приготвите обикновен почистващ препарат, за да премахнете всички останали петна. Комбинирайте 1 чаена лъжичка течност за миене на съдове, 1 супена лъжица бял оцет и 1 чаша топла вода в спрей бутилка. След това добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб и поставете горната част на бутилката със спрей. Най-добре е да създадете това решение над мивка, за да избегнете бъркотия. (Содата за хляб и оцетът създават много мехурчета, когато се комбинират!) 
  • Избършете дивана. Напръскайте чиста бяла кърпа с почистващия разтвор и я използвайте, за да попиете и изтриете нежно всички петна по тъканта. Друга възможност е да избършете целия диван с разтвора за добро почистване. 
  • Оставете тъканта да изсъхне. Оставете дивана да изсъхне за няколко часа. Не сядайте на дивана и не поставяйте нищо върху него през това време. 

Почистване на дивана с микрофибърна кърпа

Когато става въпрос за почистване на дивана „направи си сам“, спиртът може да бъде истински спасител – особено когато се занимавате с дивани от микрофибър. Както споменахме по-рано, не забравяйте да проверите този етикет и да тествате разтвора върху малка площ, преди да го използвате за почистване на целия диван. Кодът за почистване „S“ (за „разтворител“) означава, че алкохолът е чудесен вариант. 

  • Изтъркайте със спирт. Работейки секция по секция, напръскайте зона със спирт и след това изтъркайте с бяла или светла гъба (за да няма прехвърляне на цвят от гъбата върху дивана, докато търкате). Трябва да видите петната да се повдигат върху гъбата, докато вървите. 
  • Четкайте в кръгове. Диванът трябва да изсъхне бързо, защото алкохолът се изпарява бързо. След като изсъхне, използвайте суха четка, за да раздухте тъканта. Най-добре е да четкате с кръгови движения. 
  • Повторете процеса с дестилирана вода. Ако има петна от вода по дивана (и както почистване с вода, така и почистване с разтворител е приемливо), следвайте същия процес на почистване, споменат, но заменете алкохола с дестилирана вода. 
Към началото