Има ли наистина продукт съдържащ испанка муха?

Има ли наистина продукт съдържащ испанка муха? Думата афродизиак, която обикновено се използва за описание на вещества, които повишават сексуалното желание, произлиза от името на гръцката богиня на любовта Афродита. Човекът е търсил ефективен поне от времето на древните гърци. По пътя е имало много претенденти, от някои от които все още имат репутация (шоколад и сурови стриди) до отдавна забравените. Ако не беше противоречивото споменаване в стария специален филм на Бил Козби, „испанска муха“ може би щеше да е останала в неизвестност.

Има ли наистина продукт съдържащ испанка муха?

Ако някога попаднете на продукт, който твърди, че съдържа испанска муха, не му вярвайте. Просто недейте. Повечето от продуктите с това име, достъпни за закупуване, просто се опитват да заемат малко репутация от някога известното насекомо и не съдържат нищо от действителния бъг или неговото активно вещество, кантаридин. Но при случай, че съдържа част от бъга, той може да бъде токсичен, опасен и дори смъртоносен.

Какво е всъщност испанска муха

Испанските мухи всъщност не са мухи. Те са вид мехур бръмбар, малко, преливащо се същество, което ще накара кожата ви да мехури и да се бели, откъдето идва и името. Много отдавна, когато медицината и шарлатанството се припокриваха, това вещество се използваше за всичко – от епиглотит (вид състояние на гърлото) до убийството на враговете ви. И въпреки че приемането му през устата или нанасянето му върху гениталиите ви може да ви разгорещи и притесни, това е защото уврежда тялото ви, а не защото ви кара да се чувствате в настроение за секс.

Тези насекоми се използват в традиционната китайска медицина повече от 2000 години. Репутацията на кантаридин като афродизиак вероятно произтича от съобщения, че наред с други ужасяващи странични ефекти, той може да причини приапизъм, болезнена, упорита и опасна ерекция, която няма да изчезне.

Но кантаридинът е изключително отровен и може да причини нараняване или смърт при поглъщане. Има съобщения за отравяне с кантаридин и смърт при различни количества, което кара изследователите да вярват, че дори малки количества могат да ви убият. Съобщенията за жертви на отравяне с кантаридин също не са древна история. През 2013 г. 23-годишен младеж беше хоспитализиран, след като изяде един от тези бръмбари като част от залог.

Има ли наистина продукт съдържащ испанка муха?

Все още има продукти, които твърдят, че съдържат испанска муха на пазара днес, но повечето от тях вероятно не съдържат. Въпреки това, кантаридинът понякога се използва не по предназначение от дерматолозите като лечение на гъбично състояние на кожата, наречено molluscum, защото буквално обелва кожата ви.

И така, в крайна сметка? Колкото и приключенски да сте, никога не трябва да поглъщате испанска муха или нещо, за което се твърди, че съдържа испанска муха или кантаридин. Докладваните странични ефекти от поглъщането на кантаридин включват спонтанен аборт, приапизъм, конвулсии, кървене (включително вагинално и ректално кървене), повръщане на кръв, увреждане на бъбреците, гърчове, сърдечни проблеми, кръв в урината и много опасно състояние, наречено дисеминирана интраваскуларна коагулация (DIC). , където започват да се образуват кръвни съсиреци в цялото ви тяло.

Към началото