Още разновидности на акумулатори

Още разновидности на акумулатори

Още разновидности на акумулатори. Друг проблем е високата чувствителност към падане на напрежението, което често се случва на местни марки, чиято бордова мрежа е много нестабилна. Скок на напрежението и калциевата акумулаторна батерия крие риск да стане неизползваема или сериозно да компрометира работата си.

Още разновидности на акумулатори

Хибридните модели  акумулатори (Hybrid battery) комбинират предимствата на антимоновите и калциевите батерии. Те са наречени така, защото електродите на различните полюси са обогатени с различни метали: „плюсът“ е покрит с антимон, а „минусът“ – с калций. Понякога, точно като калций, се добавя малко сребро. Маркирани със знаци Ca+ или Sb/Ca.

Те са междинен вариант, тъй като имат средни характеристики на стартов ток и енергоемкост – по-малко от тези на калциевия тип, но повече от този на антимона. Тези акумулатори изискват поддръжка (веднъж на всеки шест месеца трябва да се добавя дестилирана вода), но не изискват толкова щателна грижа като продуктите с антимон. Те издържат добре на дълбоко разреждане и презареждане. Спадовете на напрежението също не са толкова разрушителни за този вид акумулатори, колкото за калциевите батерии. Продават се на най-балансирана цена спрямо полезните им свойства и издържат 5 години.

Гелови акумулатори

Основната разлика между гелови батерии (обозначени със символа GEL) и киселинните е, че при тях електролитът не е в течно, а в гелообразно състояние. Това решение практически елиминира изтичането на течност поради небрежност.

Гелът практически не се изпарява, което означава, че вътрешността е надеждно защитена от прегряване и проливане. Благодарение на електролита с по-твърда консистенция, батериите от гел тип не се страхуват от накланяне и разклащане. Освен това се разреждат много бавно, така че могат да се съхраняват до две години без критично напрежение между електродите. Те доставят ток със същата сила до пълното им разреждане, зареждат се бързо, не се страхуват от дълбоко разреждане, могат да издържат на няколко цикъла на зареждане и разреждане и няма да се влошат. Такива акумулатори издържат до 15 години.

Към началото