Шахът развива креативността

Шахът развива креативността

Изненадващи ползи от уроците по шах

Шахът развива креативността. Хората по целия свят играят шах. Тази древна игра обединява хора от всички сфери на живота, докато играят един срещу друг в творческата и стратегическа битка на ума. Принуждава хората да вземат ситуационни решения, докато планират потенциални бъдещи избори. Тези решения могат бързо да се променят въз основа на избора на опонента, което прави играта вълнуваща за всички участници.

Но шахът е повече от просто забавление и вълнуващо. Тази класическа игра има множество предимства, за които може би не знаете. Така че следващия път, когато седнете за непринудена игра с приятел, урок по шах или състезателен мач с някого, имайте предвид тези предимства. Те могат да Ви мотивират да започнете да играете всеки ден!

Шахът развива креативността

Шахът може да не ви направи артист в традиционния смисъл, но ще разшири вашата креативност. Това ви кара да мислите по различен начин, тъй като трябва да обмислите как да атакувате опонента си и да планирате ходовете си. Докато тренирате мозъка си на шахматната дъска, ще се научите да поемате рискове и да мислите по нови начини, когато не играете играта. Тъй като шахът ангажира и двете страни на мозъка – творческата дясна и логическата лява – хората, които играят редовно, установяват, че им е приятно да участват в други творчески дейности по-често.

Играта изгражда самочувствие

Тъй като шахматистите научават повече за играта и уменията им растат, те развиват самочувствие, когато са далеч от дъската. Когато играчите постигнат първата си победа срещу силен конкурент, те виждат, че постигат целите си с упорит труд и практика.

Шахът учи на търпение

В днешния забързан свят търпението се учи трудно. Въпреки това, тъй като шахът включва изчакване противниците да направят своите ходове, играчите са принудени да го научат. Няма много други игри, които предлагат това умение и ви учат да забавяте и да обмисляте нещата. Играта се движи бавно, тъй като играчите могат да отделят време, докато оценяват всички свои потенциални ходове. Играчите не само трябва да планират следващия си ход, но също така трябва да планират и следващите. Бързането в шахматна партия е добър начин да загубите бързо!

Играчите се учат на спортно майсторство

Друга полза от играта на шах е научаването на спортен дух. Винаги има победител и губещ, въпреки че шансовете често са много близки. Играчите трябва да се научат да бъдат любезни, независимо от резултата. Вместо да правят пристъпи и да се разочароват, когато загубят шахматен мач, играчите третират всяка игра като възможност за учене. Често загубите учат на повече от победите. Когато играчите се учат на спортно майсторство, те могат да възприемат любезното и непредубедено отношение в училище и на работното място, което ги прави по-добри съученици и колеги.

Към началото