Езиковото обучение

Езиковото обучение и въздействието му върну нашите мозъци

Инвестираме в езикова подготовка и в езиковото обучение, за да преуспеем в кариерата, за да се преместим в друга страна или просто за да се доближим до различната култура. Според учените обаче познаването на езиковите обучения имат огромна полза за психиката и за развитието на мозъка. По-добре е да се владеят няколко езика, макар и не съвършено, отколкото да заложим на езикова подготовка само на един. Ето как езиковите обучения влияят върху нашия мозък.

Езиковото обучение е лекарство срещу стареенето

Много често сравняват мозъка с мускулите. Те трябва да се поддържат  чрез различни физически упражнение или усилия. Езиковата подготовка изисква запомняне на голямо количество неща, а това означава, че упражнявате вашия мозък. Хората, които са заложили на езиково обучение на  два или три чужди езика, могат да се похвалят с отлична памет.

То няма граници в нашия мозък

Нашият мозък може да научи много повече езици, отколкото сте си и помисляли. Ние сами се ограничаваме, мислейки, че повече от два чужди езика ще направят само „каша“ в нашата глава. Например, в Швейцария има четири официални езика и това  са немският, френският, италианският и ретророманският и много от жителите  на тази страна притежават езикова подготовка и четирите езика плюс английски език.

Езиковата подготовка намалява рискът от Алцхаймер

Хората, които са преминали езикови обучения на поне два езика развиват алцхаймер средно с 5 години по-късно в сравнение с хората, които никога не са залагали на езикова подготовка. До този извод стигна екип от невро-психолози, който направи сравнение между протичането на болестта при хората, които владеят чужди езици, и тези, които не знаят език. 102-ма от 211-те участници имали езикова подготовка по два чужди езика, а останалите 109 знаели само родния си език. Учените установили, че хората с езикова подготовка дават началните признаци на алцхаймер 5 години по-късно. Според лекарите езиковите обучения забавят развитието на заболяването. Освен езикова подготовка полезни занимания може да са решаване на математически задачи, на сложни пъзели, логически игри. Профилактичният ефект от езиковите обучения е много по-силен от всякакви медикаментозни терапии, прилагани при алцхаймер.

Към началото