файловите сървъри

Какви видове са файловите сървъри?

На първо място, трябва да разберете, че файловите сървъри е преди всичко средство за съхранение на файлове и достъп до тези файлове през мрежата.

Файловите сървъри в съответствие с това могат да се разграничат няколко типа или метода за организиране:

Специален сървър *, на който системният администратор разполага операционна система (Windows или UNIX) и конфигурира ролята на файловия сървър. Това е най-скъпият вариант, но той няма ограничения.

 Решение до ключ. Това е част от оборудването, което вече има собствена система с конфигурирана услуга за съхранение. Удобно с това, че можете да го извадите от кутията и да започнете да го използвате след 10 минути настройка. Недостатъкът е доста висока цена и някои ограничения (системата ще ви позволи да персонализирате само това, което се предоставя от разработчиците). Примерно решение е синологията.

 Специален сървър

На който е инсталирана операционната система – файлов сървър като FreeNAS. Той е създаден само за организацията на системата за съхранение на файлове. Този метод е подобен на предишния, само вие можете сами да изберете оборудването и внедряването ще отнеме повече време.

 Външен твърд диск с мрежов интерфейс. Да, в някои случаи можете също да организирате споделено съхранение на файлове по този начин. И ако закупите дискова кутия с възможност за организиране на RAID, решението също ще бъде доста надеждно.

Компютър на всеки потребител в мрежата на компанията.

Най-лошият вариант, защото когато рестартирате или изключите компютъра, достъпът до данните се губи. Освен това персонализираните операционни системи са най-лошо проектирани за сървърна организация. Но това е най-простият и най-евтиният метод, така че има къде да бъде.

 Бих искал да обърна внимание на факта, че понякога те организират споделен достъп до данни с помощта на облачно устройство. Това не може да се направи, тъй като облакът е предназначен за лична употреба от един потребител. Когато няколко потребители отворят файл за редактиране едновременно, възникват сблъсъци, за които никой не получава навременна информация. В резултат на това се запазват само промените, направени в лицето, което последно е затворило файла. В най-добрия случай за останалото се създават копирни файлове на оригинала, но ще бъде трудно да ги разберете.

Към началото